Solceller er jo en genial opfindelse, som langsomt er blevet udbredt over det meste af verden. Men det er naturligvis den høje anskaffelsespris sammenholdt med landets normale elpriser, som er årsagen til denne lange udbredelses tid. Mange lande har villet gøre noget godt for miljøet, og de har derfor givet tilskud til dem, som har investeret i et dyrt solcelleanlæg. Nu er der så opstået den situation, at ordningen er blevet så populær, at staten desværre må indse, at der fremover bliver et tab i milliardstørrelsen på tabte energiindtægter, da mange har købt solceller. Man har derfor besluttet i regeringen, at disse tilskud skal nedsættes, således ordningen bliver mindre attraktiv fremover for boligejerne. Det er naturligvis dårlige nyheder for både miljøet og boligejerne, men hvis staten ikke har stærk nok økonomi til at fortsætte disse tilskudsordninger, så må boligejerne jo tænke i nye baner. Ved et nybyggeri kan man jo fra starten vælge den bedste løsning, som endda kan finansieres over kreditforeningslånet. Derfor bør man kombinere solcellerne med jordvarme eller den endnu mere effektive jord til vand-varmepumpe. Her på simpelenergi.dk kan man læse alle detaljerne om regeringens spareforslag.
Regeringen planlægger at gøre solceller mindre attraktive
Der er underskud i Danmark, og pengene skal hentes et eller andet sted. Det kunne man frygte er tankegangen bag en ny linje fra regeringen, der vil gøre det mindre attraktivt at have solceller. Solceller koster Danmark rigtigt dyrt. Dette skyldes, at energien fra solceller ikke er pålagt afgifter fra staten, hvilket er tilfældet for den el, du under normale omstændigheder ville købe fra et elselskab – her tjener staten lidt over 1.3 kr per kWh. Men når du producerer din energi selv, er der ingen afgifter at hive hjem for staten, og det har fået politikerne til at kigge en ekstra gang på de fordelagtige omstændigheder for solceller. Over 20 år kan den nuværende ordning ende med at koste staten 4 milliarder kroner i mistede afgifter. At staten mister penge på at indbyggerne bygger solceller som aldrig før er en underlig tanke. Den bunder i, at mistede potentielle udgifter opgøres som reelle udgifter. Men her medtages ikke det fulde billede. Det er rigtigt, at den danske stat tjener færre penge ved solceller. Men til gengæld vinder indbyggerne, der har flere penge til overs til at nedbringe gæld og forøge forbruget, hvilket i sidste ende gavner staten. Og det, at vi forurener langt mindre ved solceller, end hvis vi alle blot købte vores energi ved DONG, har også en hel del at sige. Solceller er ikke til for at udgøre en fantastisk forretning for staten, men for at sikre befolkningen vedvarende og sund energi.
Flere solceller er et succeskriterium
I udgangen af 2011 var der under 3000 danske solcelleanlæg. Dette tal ventes at stige til 25.000 ved udgangen af 2012. Dette betyder, at danskerne i højere grad end nogensinde før er villige til at tage solcellerne til sig. Dette resulterer i flere penge til forbrug og en kæmpe gevinst til miljøet, der skal slås med mindre CO2 fra hele 25.000 danske boliger og virksomheder.
Billede: ThomasKohler