Er biobrændstof både billigt og godt for miljøet?

Benzin- og dieselpriserne stiger og stiger, og samtidig ved vi alle, at det bare er et spørgsmål om tid, før de slipper op. Men der kan stadig gå 50 til 100 år, og måske endnu længere, hvis man i fremtiden finder nye store oliefund. Men vi er allerede i gang med at forske i alternative brændstoffer, så i dag kan vi have biler på både el, gas og brint.

Bilproducenter er pionere på området

Miljøbiler er bedre for miljøet, det kan ingen være i tvivl om. Det største problem for disse bilers store udbredelse er den store anskaffelsespris, hvilket altid vil være en hæmmende faktor. Men udviklingen er stille og roligt gået i gang, og mange kan faktisk både nye økonomiske fordele med en elbil, gasbil eller en brintbil, samt de jo gør noget godt for miljøet, da de ikke sviner så meget med kørslen i disse biler. Mange kan i dag købe en bil med en lille udbetaling og en lav rente, og dette vil jo i budgettet være fordelagtigt. Man er desuden begyndt at blande etanol i benzinen, hvilket også gør benzinen billigere og mere miljøvenlig. Desuden er det nemt og billigt at ombygge en dieselmotor til at køre på rapsolie. Læs hele den interessante artikel om fremtidens biobrændstof på videnskab.dk.

 

Mangler stadig planterne

Hvis vi for alvor skal benytte os af biobrændstof skal vi have planter der kan levere fødevarer og biomasse nok til at kunne bruges som biobrændstof.  Biobrændstoffer er nemlig blevet kritiseret for at tage brødet ud af munden på folk. De afgrøder, der skal bruges til at fylde maver, fyldes i stedet på biler. Om dét er sandt, er en større samfundsøkonomisk diskussion. Men den kan man sandsynligvis komme helt uden om, hvis de afgrøder, der dyrkes, kan levere både fødevarer og biomasse nok til at dække begge behov.  Der arbejdes derfor på at udvikle planter der både giver mad, og som derefter kan benyttes til brændsel.

 

Enten eller

I dag er der forskel på, hvilken afgrøde man vælger, alt efter om det er mad eller brændstof, der skal hentes ud af markerne. Men forskerne mener altså at have fundet frem til potentielle planter, der kan forene de to behov i samme afgrøde. Det har vist sig, at planter med mange blade er bedst egnede til biobrændstof. Blade er lettere at nedbryde end stængler og kræver derfor både mindre energi og færre enzymer. Det er derfor her forskerne kigger efter fremtidens super afgrøder.

Billede: ** RCB **

Skriv et svar