Vi ønsker jo alle at spare penge på mange områder, og brændstof til biler og til boligopvarmning er jo nogle store årlige udgifter. Derfor er det også på disse områder, at der forskes mest i alternative og billigere løsninger. Man kan faktisk selvbygge en stenovn, som kan erstatte et nyt fyr. Dermed får man en skræddersyet løsning og det kan ofte gøres til en noget lavere pris. Du kan læse meget mere om dette på stenovne.dk, hvor du får de mest nødvendige oplysninger om stenovne.
Hvor meget kan man så spare?
Det er nok det mest almindelige spørgsmål, når man bliver præsenteret for prisen på en stenovn.
Svaret er selvfølgelig individuelt. Nogle familier får en gevaldig besparelse på varmebudgettet, mens andre bare får en masse fritid og/eller en voldsom komfortforbedring.
Hvad koster en stenovn?
Man kan købe en kedel (Solo+) med næsten samme høje virkningsgrad som stenovnene. Den koster så vidt jeg ved godt 50.000,-kr og hertil kommer udgiften (og pladsen) til en varmeakkumuleringstank på typisk 2000 ltr. (stærkt varierede priser). Hvis rør og radiatorer trænger til udskiftning er situationen den samme som ved et nyt hus. Du skal dog bruge en cirkulationspumpe, og alene for dens årlige strømforbrug, kan du købe ca. 4 rummeter godt brænde.
Her er det nok et valg imellem de meget forskellige former for komfort man opnår med det ene eller det andet, og selvfølgelig også om man vil have hele huset rodet til mens der trækkes rør og opsættes radiatorer, eller kun det rum hvor en stenovn skal sættes.
Billede: david owen