Der er stor diskussion og debat om, hvorvidt man skal fyre med olie, kul, træ osv. Det kan være en jungle at finde rundt i, da nogle mener ét og andre mener andet. Diskussionen vil jeg dog forholde mig forholdsvist neutralt til, men dog alligevel fortælle om træ og dets forholdsvise miljørigtige udvinding. Så til dig med en dejlig, varm brændeovn eller pillefyr, er der her lidt at læse om den bedste måde at udvinde dit træ på. Du kan læse en masse mere om hvordan du kombinere fyring med træ og en fed boligstil inde på madogbolig.dk.
Bedst udvinding af dit træ
For at få en optimal forbrænding, som du nok højst sandsynligt ønsker, skal dit brændsel være tørt og klar til brug. Det er derfor en god idé, at sørge for at indkøbe brænde i god tid før det skal anvendes, da brændet optager fugt fra omkring september-oktober måned og frem til april måned. Det samme gælder, hvis du er så heldig selv at have træ klar til fældning – dog skal det tørre det lidt længere, hvis det er helt frisk træ.
Hvis du vil have tørt brænde i hele vinterperioden, er det en god idé at opbevare brændet i et brændeskur eller under et halvtag. Det anbefales, at man tager brænde med ind til 3-6 dage af gangen, så man er sikker på altid at have tørt brænde.
Vælger man at fyre med træbriketter undgår man problemerne med, at brændet ikke er helt tørt. Træbriketterne indeholder kun 6 % vand, og er altid tørre.
Godt for miljøet?
Når man vælger at fyre med brænde eller træbriketter, opnår man den mest rene og miljømæssige forbrænding overhovedet, hvilket er rigtig godt. Forskellen er stor i forhold til andre former for biologiske brændsler såsom – kul, gas og olie, som afgiver store mængder CO2 og andet skidt til atmosfæren. Men det skal selvfølgelig også nævnes, at alle typer af biologisk brændsel afgiver CO2 ved forbrænding – derunder også træ og briketter. Træ udvikler nemlig CO2 gennem sin naturlige forrådnelse, så ved forbrænding af træet fremskynder man faktisk denne proces. Dog er træ stadig det mest miljørigtige i forhold til de ovenstående brændsler – dog skal man stadig være obs på balance i naturens ressourcer. Så med ét fældet træ, skal der også plantes et nyt.
Billede: seeveeaar