Find billig brænde i skoven

Familien kan både tage på en hyggelig skovtur sammen, samtidig med at I sparer penge på jeres varmeregning. Dette gode råd gælder til alle, som har en brændeovn og et sankekort. Når man har en brændeovn holder man jo ofte øje med, hvor man kan finde billigt brændsel. Det kan for eksempel være en engangspalle, nogle aviser, papkasser, eller affaldstræ, som man finder rundt omkring. Man kan også købe et sankekort, som giver dig ret til at selvhente træ i skoven. Med dette kort har du købt rettigheden til at selvsamle en vis mængde træ fra skoven. Derved bliver din samlede pris på din brændsel alligevel meget lavere, end hvis du blot have købt brændslet hos din forhandler til normalprisen. Så sparetippet er altså helt i orden, og du kan dels få en hyggelig oplevelse med hele familien, gøre noget godt for miljøet, og at du samtidig sparer masser af penge og får motion er bare en ekstra gevinst for dig. Læs mere i Politiken om at samle billig brænde i skoven.

Sådan kan du selv samle billigt brænde i skoven

God forbrænding kræver god varme. Kunsten er at skabe så høj temperatur i brændeovnen som muligt. Det giver klare gule flammer uden røg og fuld udnyttelse af træets energi. Brændet skal være tørt (højst 18 procent vand), da man ellers får ringe varme, sur røg og løbesod. Ved optænding skal ovnen varmes hurtigst muligt op. Brug rigeligt med tørt pindebrænde, spåner, bark og kvas, men spar på aviser og undgå glittet papir, som giver meget aske og forurener. Brug aldrig malet eller imprægneret træ.

Hvorfor bør man ikke bruge store stykker brænde?

Fordi der bør være luft mellem brændet og ovnens vægge. Brændestykker til de fleste ovne bør højst være 6-8 cm i diameter og 28 cm. lange.

Fyld kun brændeovnen halvt op. Når træ varmes op, afgiver det gasser, som kræver lufttilførsel for at blive brændt af. Hvis der er for meget brænde i ovnen, soder træet og forbrændingen bliver uren.

Luk for lufttilførslen, når der ikke er flere gule flammer, så suges stuens varme ikke ud til fuglene, og gløder har afgivet alle træets gasser og brænder altid rent.

Hvad er et sankekort?

Et sankekort giver private ret til at samle løst træ i et aftalt område af skoven. Man skal selv save det til og skaffe det hjem. En aftale om selvskovning giver køberen lov til at fælde mindre på forhånd udpegede, mærkede træer. Priser på sankekort varierer. Hos Naturstyrelsen koster et sankekort typisk 600-700 kr. for et område, hvor der skønnes at være cirka 3 rummeter brænde, og ved selvskovning betaler man som tommelfingerregel cirka 200 kr. per rummeter løvtræ og 100 kr. per rummeter nåletræ. Private skoveejeres priser ligger typisk tæt på. Hvis man har tid, energi og redskaber til at samle, hente og bearbejde træet, er der masser af penge at spare. Et pristjek på nettet viser, at færdigt brænde af blandet løvtræ typisk koster 800-1.200 kr. per rummeter.

 

Billede: LarryHB

Skriv et svar