Otte tips til en mindre varmeregning

Der findes jo mange små tips og tricks til, at man kan nedbringe sin varmeregning i hverdagen. Jeg fandt en sjov lille oversigt med nogle generelle råd til besparelser på varmeregningen i bladet Penge og Privatøkonomi. Det drejer sig især om at lave om på sine vaner, således man helt automatisk bare opfører sig normalt og følger disse råd, som er helt gratis for alle.

Du behøver ikke at bruge mange kræfter på at holde dit hus varmt i vinterkulden. De fleste danskere er så småt ved at tænde for varmen, og det kan godt gå hen og blive en dyr fornøjelse, hvis det bliver en kold vinter. TV2.dk har i samarbejde med Bolius fundet frem til ni tips, som kan hjælpe dig til at spare på varmeregningen, så vinteren bliver knap så dyr, selv om det er koldt uden for.Her bringe vi de bedste otte tips i forkortet udgave.

8 tips til at spare på varmeregningen:

1. Træk gardinerne til og fra

Når det er aften, er det en god idé at trække gardinerne for eller lukke persiennerne ned, for på den måde mindsker du varmetabet fra vinduerne. Omvendt er det en fordel, at gardinerne er trukket fra og persiennerne åbne i løbet af dagen, for når der bare er en smule sol, kan den være med til at varme rummet op.

2. Hav den samme temperatur i alle rum

Hvis du vælger ikke at have varme på i nogle rum i dit hjem, mens de andre bliver varmet op, risikerer du, at det kommer til at trække. Desuden kan den varme luft slippe ind i de kolde rum, og det skaber risiko for både kondens og skimmelsvamp.

3. Flyt sofaen

Hvis din sofa står lige foran radiatoren, kan du overveje at flytte den. Når et stort møbel står foran radiatoren, vil varmen nemlig have sværere ved at blive fordelt i rummet, og radiatoren vil dermed give mindre varme. Bolius anbefaler, at du har mindst 15-20 centimeters afstand fra sofaen til radiatoren.

4. Læg et tæppe ved sofaen

Køb et par tæpper og læg dem ved sofaen, arbejdspladsen eller et andet sted, hvor du opholder dig meget. Når du kan tage et tæppe på, kan du undgå at skrue op for varmen, fordi du kommer til at fryse, når du sidder stille.

5. Luft oftere ud

Når det er rigtig koldt uden for, er det bedre at lufte ud hyppigere, men i kortere tid. Bolius foreslår, at du lufter ud omtrent fem gange om dagen i to til tre minutter ad gangen. Husk at slukke varmen, mens du lufter ud.

6. Luk vinduet ordentligt

Mange mennesker glemmer at sætte den ene haspe på vinduet, når de lukker det, men hvis ikke vinduet er ordentligt lukket, slutter det ikke helt tæt, og dermed mister du noget varme. Test om vinduet slutter tæt. Du mister varme, hvis vinduet ikke slutter tæt til karmen, og du kan teste om det er tilfælde ved at bruge papirstrimmeltesten.

Du åbner bare vinduet og sætter en papirstrimmel i klemme mellem vinduet og karmen. Luk derefter vinduet igen, og træk papirsstrimlen ind mod dig selv. Hvis papirstrimlen er svær at få ud eller går i stykker, når du hiver i den, slutter vinduet relativt tæt. Hvis den derimod smutter nemt ud, er vinduet utæt. Du kan prøve at stramme haspen eller beslaget på vinduet for at få det til at slutte tættere, men det kan også være, at du skal have nye tætningslister på.

7. Hold temperaturen konstant

Når det er bidende koldt uden for, behøver du ikke at sænke temperaturen om natten, for det kan alligevel ikke betale sig i forhold til at skulle varme mere op dagen efter. Hvis du vil have automatisk nattesænkning, kan du nøjes med at sænke temperaturen til 18 grader fra 20 grader.

8. Luk ventilationsriste

Har du ventilationsriste til kælder, skunk, krybekælder eller luftrum, kan det være en rigtig god idé at lukke dem, hvis der er et par dage med blæst og lave temperaturer. På den måde får du nemlig mindre træk i huset. Så snart du kan, skal du dog åbne for ventilationen igen, så du ikke risikerer råd og svampeskader.

Skriv et svar